Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Żarówki do mojego colta

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez aga3 » 24 paź 2014, o 16:48

Hej! Cieszę się, że znalazłam stronę o colcikach:) Chciałam Was zapytać o żarówki reflektorowe. Od zakupu samochodu, czyli od ponad roku nie wymieniałam ich, bo nie było takiej potrzeby. Ostatnio zauważyłam, że słabo świecą, zwłaszcza jak jadę po nieoświetlonej trasie. Czy to znaczy, że czas kupić nowe żarówki? Macie jakieś przygody ze swoimi reflektorami?
aga3

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Fador » 24 paź 2014, o 17:14

polecam żarówki osram night breaker +, skończy się problem słabej widoczności, o ile nie jest to winą brudnego/zmatowiałego klosza reflektora ;)
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez aga3 » 27 paź 2014, o 11:07

Z kloszami jest wszystko w porządku. Dzięki Fador, spróbuję tych żarówek Osram. Prawdą jest, że one tak super oświetlają pobocze?
aga3

Postprzez Fador » 27 paź 2014, o 12:03

właściwie to super oświetlają wszystko :D bez porównania ze zwykłymi żarówkami, widać od razu po liniach i znakach jak nagle stają się wyraźne i widoczne na heeeen do przodu ;)
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez aga3 » 28 paź 2014, o 10:31

Skusiłam się Fador i kupiłam night breakery:) Zobaczymy czy mi też tak przypadną do gustu, zamontuje je pewnie po południu.
aga3

Postprzez Fador » 28 paź 2014, o 13:33

montaż nie będzie taki łatwy ;)
Producent sugeruje wymieniać żarówki przez klapkę w nadkolu ale daj sobie z tym spokój.
Nauczony doświadczeniem jeszcze z CZ3 odkręcam dwie śruby lampy które widać od góry, ona się wtedy delikatnie ruszy do góry i będzie więcej miejsca z tyłu. Robię sobie telefonem zdjęcie mocowania żarówki (wciskam go tam za lampę) i jak już widzę jak jest zamocowana żarówa to pcham tam łapę :D
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 28 paź 2014, o 15:20

Też miałem te żarówki i świeciły ładnie, ale niestety krótko (jakieś pół roku) i padły jedna po drugiej...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Fador » 28 paź 2014, o 16:52

Moje poprzednie CZ3 jeździ na nich dwa lata już, tungsramy z kolei się przepalały. Nie ma reguły ;)
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez aga3 » 30 paź 2014, o 11:51

Hah, Fador, miałeś rację, bo łatwo nie było. Chłopak mi w końcu zamontował 8-) I powiem Wam, że jestem w szoku jak dobrze świecą - wiązka światła jest bardzo długa i jasna w porównaniu do moich starych żarówek. Tresorex, zobaczymy ile potrzymają:) Muszę colcikowi zdjęcie zrobić i wrzucić tutaj, bo pięknie wygląda z tymi światłami:)
aga3

Postprzez Spiochu » 16 sie 2015, o 21:31

Jaki typ żarówki jest w światłach STOP w CZT?
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

Postprzez terminus » 17 sie 2015, o 08:04

Tam jest zwykła dwuobwodowa żarówka 5W/21W

a z żarówek do reflektorów, no cóż ja sporo jeżdżę i szacuję je raczej przebiegiem niż czasem, większość pada po około 16kkm, zwykłe żarówki Helli wytrzymują około 19kkm, te wszystkie cuda typu Super NIght i inne taki padają szybciej i kosztują zwykle potrónie (za Hellę zwykłą płacę po 11 złotków za te super po 35 - 40). Ewenementem były ostatnio Valeo, pierwsza się skopciła 1000km (1 tysiąc, to nie błąd)po wymianie druga 2000 km. Zwykłe rozpaczliwe badziewie, i może nie jest problem z kosztem, bo to są drobne pieniążki, ale za każdym razem trzeba to wymienić, a ja jak wiecie mam rączki do pianina, tyle że do noszenia a nie grania...
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

Postprzez Spiochu » 17 sie 2015, o 12:41

A co to znaczy zwykła? Zna ktoś oznaczenie albo linka. Bo w sklepach jest milion rodzajów "zwykłych" żarówek.
Spiochu

Postprzez Tovija » 17 sie 2015, o 13:05

Wyciągnij, idz do motoryzacyjnego niech dopasujo i wsadz nowo. :mrgreen:
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez terminus » 17 sie 2015, o 13:41

Pozycja 5 z tej strony:

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar% ... amochodowe

Zwykła prosta żarówka, od lat taka sama, używałem jej w FIAT 125, Wartburgu, Zastavie, Skodzie 105 i całej masie innych...
Masz instrukcję obsługi do niego?? tam są wykazy.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Spiochu » 17 sie 2015, o 22:33

Dzięki za pomoc. Instrukcji oczywiście nie mam.
Spiochu

Postprzez macieekg » 18 sie 2015, o 10:32

terminus napisał(a):te wszystkie cuda typu Super NIght i inne taki padają szybciej i kosztują zwykle potrónie (za Hellę zwykłą płacę po 11 złotków za te super po 35 - 40).

A ja ze swojej strony mogę polecić żarówki tungsram, zarówno "zwykłe" jak i te +60%.
Nie kosztowały majątku a świeciły parę ładnych lat. Za to światła trochę więcej i przyjemniejsza bardziej biała barwa.

P.S. Terminus, widziałem cię wczoraj na Czerniakowskiej na wysokości Chełmskiej :)
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Postprzez terminus » 18 sie 2015, o 11:03

@Śpiochu: to se przyjedź na spota i skseruj choć podstawowe strony z wykazami oleju, żarówek, opon itp. mniej będziesz płakał.

@macieekg: rano czy po południu?? tamtędy idzie dojazd do/z mostu Siekierkowskiego, więc jak jadę samochodem to dwa razy dziennie tamtędy.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » 18 sie 2015, o 14:48

Po południu, ok 16:00 jakbyś spojrzał w prawo to byś zobaczył mojego colta :P
Live to ride, ride to live! by